OEDEEMTHERAPIE

Er zijn verschillende soorten oedeem.

 • Veneus oedeem Bij veneuze klachten door bijvoorbeeld spataderen (varices) en trombose functioneren de aders in de benen niet meer goed en kan er oedeem in de benen ontstaan. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen maar voornamelijk bij ouderen, zwangeren en invaliden. Vaak ziet men als eertste vochtophoping rondom de enkels, die in de loop van de dag toeneemt (te zien aan afknellende kousjes) en/of rusteloze benen na enige tijd staan. Er kan dan sprake zijn van een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen ). Zonder behandeling blijft veneus oedeem bestaan!
 • Lipoedeem is een combinatie van vetophoping en vochtophoping . Dit kan ontstaan in de benen en in de armen. Het gaat om een verstoorde functie van het vetweefsel waarbij de afvoer van vocht via de lymfebanen ook niet optimaal is. Meestal komt de zwelling van heupen, bovenbenen en knieën symmetrisch voor. Het kan de vorm van een rijbroek hebben. Het is wel opvallend dat de hand en voetrug niet gezwollen zijn, bij lymfoedeem en bij veneus oedeem is dit wel aanwezig.
  In de eerste jaren voelt de huid nog zacht aan maar in de loop der tijd verandert het weefsel. De huid wordt stugger en onregelmatiger(cellulitis), zeker als er ook nog sprake is van overgewicht. Ook ziet men snel blauwe plekken, dit komt door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel. Daarnaast is een veel voorkomende klacht pijn en een koud gevoel aan de onderbenen.

 • Lymfoedeem De oorzaak van Lymfoedeem is een verstoring van het lymfvatsysteem. Het lymfsysteem is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen dat verspreid ligt door het hele lichaam. Weefselvocht met daarin opgeloste eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen worden door de lymfevaten vervoerd. In de lymfeknopen worden deze deeltjes gefilterd en vernietigd. Vooral in de oksels, liezen en de hals zitten veel lymfeknopen.
   
  Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of optreden na een ernstige beschadiging van het lymfsysteem (secundair lymfoedeem). Secundair lymfoedeem kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie of bestraling. Dit kan zijn na een borstbesparende operatie of een borstamputatie waarbij lymfeklieren in de oksel zijn verwijderd. Vaak voelt men als eerste spanning in de huid door zwelling van het aangedane gebied.

Behandelingen

Oedeemtherapie is een combinatie van verschillende behandelmethoden waaronder manuele lymfdrainage, ambulante compressietherapie en lymftaping.

 • Manuele lymfedrainage Dit is een massage waarbij een zachte pompende beweging wordt toegepast . Hiermee wordt het lymfvatsysteem aangezet om harder te werken, de opname en afvoer van weefselvocht wordt hierdoor verhoogd.
 • Compressietherapie Indien nodig volgt na de lymfedrainagebehandeling compressietherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zwachtels. Het doel van Ambulante Compressie Therapie (A.C.T.) is om door middel van druk van buitenaf de bloed- en lymfestroom te verbeteren waardoor oedeem wordt teruggedrongen en/of wordt voorkomen. Tijdens het dragen van de zwachtels is het aan te raden om veel te bewegen, hierdoor wordt het bloed- en lymfesysteem nog meer gestimuleerd.
 • Lymftaping is ook een eventuele ondersteuning van de lymfedrainage. Het is een speciale tape met dezelfde elasticiteit als de huid. Deze tape wordt op een gerekte huid aangebracht waar het oedeem zich bevindt en stimuleert de lymfatische afvoer 24 uur per dag. De tape tilt de huid op waardoor het lumen van de lymfangionen wordt geopend. Er ontstaat een vermindering van druk op de bloedvaten. Bovendien wordt de tape een geleider voor bindweefselvocht wat tot vermindering van oedeem leidt.
 • Therapeutische elastische kousen. Voor meer info, zie onze pagina over elastiche kousen