LITTEKENTHERAPIE

Een litteken is gedefineerd als “het bindweefsel dat normaal weefsel vervangt, dat is vernietigd door trauma of ziekte”. Na een beschadiging van de huid zorgt wondgenezing voor herstel daarvan. Vanwege een complexe karakter van wondgenezing, kan er op diverse momenten in dat proces wat fout gaan en dan ontstaat duidelijk afwijkende huid (litteken). Afhankelijk van uiterlijk, grootte en lokalisatie kan een litteken leiden tot problemen.

Mogelijke problemen

Verklevingen, verhardingen, verkleuringen, jeuk en pijnklachten, bewegingsbeperkingen, slechte doorbloeding, oedeem en andere cosmetische en psychosociale problemen. Littekens kunnen verheven (hypertrofisch) of ingezonken (atrofisch) zijn.

Behandelingen

Afhankelijk van het soort litteken kan het litteken behandeld worden door middel van verschillende technieken:

  • Massagetechnieken Deze technieken kunnen het litteken versoepelen en de doorbloeding in het beschadigde huidgebied verbeteren. Daarnaast kan massage ook in combinatie met manuele lymfedrainage en LPGWellbox (apparaat) worden toegepast. Hierdoor kan jeuk en pijn verminderen en de wondgenezing versnellen waardoor het litteken zal verbeteren.
  • Siliconenpleisters of gel Siliconenpleisters mogen alleen op een intacte huid worden geplaatst gedurende minimaal 12 uur per dag, gedurende een periode van 3 tot 12 mnd. Hygienische voorzorgsmaatregelen zijn zeer belangrijk. Zowel de huid als de pleisters moeten regelmatig gewassen worden met water en milde zeep.
  • Drukverbanden Om het litteken te verminderen kan er gebruik worden gemaakt van drukverbanden. Dit zijn verbanden die druk geven op het litteken en hiermee een positieve werking op het proces van de littekenvorming hebben. Hiervoor wordt vaak op maat gemaakte drukkleding gefabriceerd.
  • Peelingen Voor meer info, zie peelings en microdermabrasie.
  • MTS (Microneedle Therapy System) Voor meer info, zie microneedling.
  • Camouflage Voor meer info, zie huidverkleuringen.